Chirurgia orală poate fi benefică pentru sănătatea întregului organism

Chirurgia orală este una dintre specialitățile cele mai vechi ale odontologiei.  Încă de pe vremea maiașilor, aztecilor sau incașilor sunt înregistrate diferite intervenții chirurgicale în cavitatea orală ca fiind extracții sau, în scopuri mai puțin odontologice, implanturi de pietre prețioase și alte ornamente. La fel de surprinzătoare este istoria primului implant dentar, care datează din anul 7000 î.e.n. S-a descoperit craniul unei femei tinere cu falanga unui deget implantată pe post de dinte în regiunea premolarilor.

Chirurgia orală este o specialitate medico-chirurgicală care cuprinde de la prevenire până la studiul, tratamentul și reabilitarea oricărei probleme care poate apărea la nivelul gurii. Astfel, chirurgia orală este o bună opțiune atunci când vine vorba de rezolvarea unor probleme la fel de frecvente precum: extracție dinți, eliminarea leziunilor, implanturi dentare, chirurgie pre-protetică sau tratamentul tardiv al bruxismului, precum și analiza și studiul histologic relevant.

Chirurgia orală (cunoscută și sub denumirea de chirurgia BMF – buco maxilo facială) poate fi benefică pentru sănătatea voastră, după cum se poate observa, din mai multe motive. În funcție de situația voastră, chirurgia orală poate fi cea mai bună variantă pentru a vindeca boli, pentru a atenua durerea și pentru a preveni apariția problemelor viitoare.

Tipuri de chirurgie orală

Există mai multe intervenții în sfera chirurgiei orale și toate au ca obiectiv principal restabilirea sănătății complete și funcționalității gurii. Unele dintre cele mai frecvente și utilizate sunt următoarele:

Tratamentul leziunilor faciale sau mandibulare: aceste leziuni pot provoca o poziție proastă a dinților, precum și diverse probleme la deschiderea sau închiderea gurii, printre alte simptome. Chirurgia orală acționează asupra leziunii care provoacă aceste probleme, astfel, intervenind rapid, este posibil să se prevină eventualele complicații viitoare.

Tratamentul tulburărilor temporomandibulare: acționează asupra tulburărilor care pot cauza probleme la nivelul articulației maxilarului sau la mușchii masticatori. O astfel de tulburare poate duce la mai multe probleme și, deși există și alte tratamente potrivite, în cazurile cele mai severe este necesară o intervenție chirurgicală orală.
Aplicarea implanturilor dentare: este tratamentul chirurgical oral principal pentru a rezolva pierderea dinților. Datorită acestuia, este posibil să se imită rădăcina dintelui prin implant, precum și smalțul și structura acestuia, grație amplasării unei coroane ca proteză.

Extracția dentară: se efectuează de obicei atunci când un dinte este grav deteriorat, este o procedură folosită pentru carii dentare, boli parodontale sau infecții. Se poate efectua o extracție simplă sau complexă a dinților.
Tratamentul endodontic: cu această procedură, pulpa, un țesut situat în centrul dintelui, trebuie îndepărtată atunci când se deteriorează. Ulterior, un material biocompatibil este plasat în locul său și, în consecință, este evitată extragerea dinților.

Protetica: protetica include o serie de proceduri estetice, inclusiv remodelarea dinților individuali pentru a aplica coroane sau punți și inserția chirurgicală a implanturilor dentare pentru montarea dinților sau a protezelor artificiale.

Cele mai comune situații care impun recurgerea la chirurgie dentară sunt:

– Extracție molarii de minte;
– Implantul dentar;
– Rezecția apicală;
– Vă puteți remodela și realinia dantura existentă;
– Extracția dentară;
– Procedura de sinus lift (ridicarea membranei sinusale).

Call Now ButtonSuna acum