Cine are nevoie de un tratament ortodontic și când?

Problemele de ortodonție se observă în general de la vârste foarte fragede și de asemenea, pot fi corectate mai ușor dacă începerea tratamentului are loc cât mai curând. De aceea, prima vizită la medicul ortodont trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7-8 ani când dinții permanenți au început deja să apară.

Iregularitatea dentară este o indicație clară a nevoii de tratament. Dar în cazurile în care problema nu este foarte gravă, ea nu poate fi depistată decât în cadrul unei vizite la medicul ortodont. Pentru diagnosticarea malocluziei și evaluarea gravității ei, medicul ortodont nu se limitează niciodată la ceea ce poate vedea cu ochiul liber, ci apelează la diferite teste care pot include și radiografii dentare.

Foarte multe din tratamentele ortodontice se realizează din motive estetice. Dar beneficiile pe care le va resimți pacientul nu țin doar de aspectul zâmbetului ci și de: calitatea mușcăturii, modul de desfășurare a ritualului de igienă și chiar eliminarea problemelor de articulații, sau a durerilor de cap.

Câteva cuvinte despre sănătatea dentară

În mod surprinzător, nu există o asociere clară între malocluzii și apariția cariilor. Este adevărat că dinții perfect aliniați sunt mai ușor de îngrijit, dar în ceea ce privește apariția cariilor, mai mult decât modul în care au crescut dinții, contează alți factori precum dieta și bagajul genetic.

Așa cum există persoane cu dinți frumos aliniați, dar cariați, există și persoane cu o dantură iregulată, dar perfect sănătoasă. Astfel, cu toate că un tratament ortodontic oferă o mulțime de beneficii pacienților care suferă de malocluzie, eliminarea riscului de apariție a cariilor dentare nu se numără printre ele.

Cum te simți după un beneficierea de un tratament ortodontic?

Tratamentele ortodontice nu se pot efectua de pe-o zi pe alta și necesită o perioadă lungă de timp, de cel puțin unul sau doi ani în funcție de gravitatea situației. De aceea, schimbările nu apar peste noapte și cu toate că este o diferență ca de la cer la pământ între a avea o malocluzie și o ocluzie sănătoasă, efectele tratamentului nu par atât de drastice, dar printre ele se numără:

  • o mușcătură mai bună care contribuie la îmbunătățirea funcției de hrănire;
  • o aliniere mai dreaptă, motiv pentru care dinții sunt mai ușor de curățat și de întreținut;
  • eliminarea durerilor de dinți, mușchi, articulații și cap din cauză că presiunea nu se mai exercită doar în anumite puncte;
  • reducerea solicitării în exces a maxilarelor.

Cine are cu adevărat nevoie de tratament ortodontic?

Fiecare pacient este diferit și cu toate că putem cataloga malocluziile în funcție de anumite criterii, ne este greu să stabilim o regulă clară cu privire la cine are și cine nu are nevoie de tratament, fără o consultație de specialitate.

Există cazuri în care malocluzia nu este foarte gravă și atunci se evită recomandarea unui tratament ortodontic pentru că efectele ar trece neobservate și riscul de recidivă este destul de mare. Pe de altă parte, în cazuri mai grave, chiar și cea mai mică schimbare aduce cu sine o îmbunătățire radicală a situației, iar pacientul beneficiază de câteva, sau chiar de toate avantajele descrise mai sus.

În ziua de astăzi, aparatele dentare au devenit un accesoriu la modă și atât adulții, cât și copii își doresc să poarte unul. În plus, influențați de fotografiile postate pe rețelele sociale și nu numai, multe persoane își doresc să beneficieze de tratamente dentare chiar dacă nu au neapărată nevoie de ele, doar pentru corectarea unui incisiv sau a unui canin ieșiți din rând. Dar în final, scopul unui medic ortodont nu este doar să ajute pacientul să obțină cel mai frumos zâmbet din lume, ci și să îi ofere o metodă de tratament sigură, care nu va avea repercursiuni pe viitor. Astfel, cu toate că ne-am dori să-ți dăm o formulă exactă pentru a putea afla din acest articol dacă ai sau nu ai nevoie de un tratament ortodontic, cea mai sigură metodă de diagnosticare rămâne o vizită în cabinetul nostru, Art Dental New.

În concluzie, indiferent de vâtstă, poți să ai sau să nu ai nevoie de un tratament ortodontic, iar pentru de a afla răspunsul la această dilemă programează acum o consultație la ortodont. Problemele dentare nu se rezolvă de la sine. Dar dacă chiar ai nevoie de aparat dentar, cu cât acționezi mai repede este cu atât mai bine!

Call Now ButtonSuna acum