Cauza pentru boala parodontală (parodontoza) este exclusiv microbiană

[:ro]Paradontoză

Parodontoza este o infecție gravă a gingiilor care dăunează țesutului moale și distruge osul care susține dinții. Parodontoza poate provoca slăbirea sau pierderea dinților.

Parodontoza este frecventă, dar poate fi prevenită într-o mare măsură. De obicei este cauzată de o igienă orală precară. Spălarea dinților cel puțin de două ori pe zi, utilizarea aței dentare zilnic și efectuarea de controale dentare periodice pot crește mult șansele de a beneficia un tratament de succes contra parodontozei și, de asemenea, reduce șansele de vă îmbolnăvi.

Gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal și se ajustează perfect pe dinți. Semnele și simptomele parodontozei pot include:

-Gingii inflamate sau umflate;

-Gingii roșii, violet sau purpurii;

-Gingii sensibile la atingere;

-Sângerare gingivală;

– Retracție gingivală (gingiile sunt reabsorbite), făcând dinții să arate mai mari decât în ​​mod normal;

-Se creează spații noi între dinți;

 – Apariția de puroi între dinți și gingii;

-Respirație urât mirositoare;

-Dinți mobili (în lipsa tratamentului adecvat și o supraveghere a bolii de către specialist, dinții mobili vor cădea în maxim 2 ani);

-Dureri la mestecat;

-Schimbarea modului în care mușcă dinții atunci când mușcă.

În cazul în care boala este suficient de avansată, astfel încât să existe resorbție osoasă, atunci nu se vor putea insera implanturi dentare care să înlocuiască dinții lipsă din cauza resorbției osoase. În astfel de situații fiind necesară adiția osoasă în vederea susținerii implantului în zona de interes.

Cauza pentru boala parodontală (parodontoza) este exclusiv microbiană, existând în unele cazuri și predispoziție genetică, accentuată de factori favorizanți precum: fumatul, stresul, afecțiuni imunitare, diabet etc. Vârsta nu reprezintă un factor determinant, drept urmare pot suferi și persoanele tinere de boală parodontală.

Există mai multe tipuri diferite de parodontită (paradontoză). Unele dintre cele mai frecvente tipuri sunt următoarele.

Parodontoza cronică este cel mai frecvent tip și afectează majoritatea adulților, deși copiii pot suferi și ei de aceasta. Acest tip apare din cauza unei acumulări de placă și indică o deteriorare lentă care se poate îmbunătăți sau se poate agrava în timp, dar distruge gingiile și oasele. În plus, se pot pierde dinții dacă nu sunt tratați.

Parodontoza progresivă începe de obicei în copilărie sau la vârsta adultă timpurie și afectează un număr mic de persoane. Aceasta provoacă o progresie rapidă a pierderii atât a dinților, cât și a oaselor, dacă este lăsată netratată.

Boala parodontală necrotizantă se caracterizează prin moartea țesutului gingiei, ligamentelor dinților și osului care le susține, cauzată de lipsa alimentării cu sânge (necroză) care duce la o infecție gravă. În general, acest tip apare la persoanele cu un sistem imunitar inhibat, cum ar fi infecția cu HIV, tratamentul cancerului sau alte cauze și o alimentație precară.

Din păcate, parodontoza este tratată cu superficialitate de către cei mai mulți pacienți, deși sănătatea osului, a gingiilor și a ligamentelor de legătură dintre os și dinți este la fel de importantă ca cea a dinților și trebuie menținută cu orice preț. Parodontoza nu se tratează, se poate doar stopa din evoluție și să se conserve pe cât posibil sănătatea dinților.

Ce putem face pentru a preveni parodontoza?

  • periaj de 2/3 ori pe zi, folosirea apei de gura și a aței dentare;
  • igienizare profesională în mod regulat, făcută de un medic specialist (detartraj și periaj profesional);
  • chiuretaje subgingivale pentru îndepărtarea pungilor parodontale;
  • aplicarea de tratamente profilactice pentru procesele inflamatorii și microbiene.
[:]
Call Now ButtonSuna acum