Implant dentar art dental new

Implantul dentar, o alternativa 100% sigura pentru sanatatea ta

[:ro]Carii dentare, boli parodontale, leziuni, stil de viata nesanatos sunt numai o parte dintre factorii de risc, atunci cand vine vorba despre sanatate dintilor tai. Din pacate, “atacul” lor este de cele mai multe ori atat de puternic, incat ajungi in situatia in care trebuie sa gasesti solutii de a-ti inlocui dintii naturali.

In prima faza, singurele optiuni de tratament in astfel de cazuri erau puntile si protezele. Medicina stomatologica, implantologia – mai exact, a evoluat insa foarte mult, iar astazi poti apela cu succes la implanturile dentare, optiune de tratament care, daca este aplicata corect, inlocuieste cu succes dintii naturali, atat din punct de vedere functional, cat si din punct de vedere estetic.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este un surub de titan care este inserat in osul maxilar sau mandibular, printr-o interventie chirurgicala total nedureroasa, si care este suportul pentru constructia unui dinte care lipseste.

Dupa implantarea efectiva, se asteapta o perioada de timp – intre 6 si 12 saptamani, pana se stabileste o relatie de legatura – osteointegrare – intre implantul dentar si os, pentru ca mai apoi, medicul implantolog sa reconstruiasca dintele lipsa.

Este important sa retii ca protezele realizate cu sprijin implantar sunt identice ca si aspect cu dintii naturali, iar functia dintelui natural este preluata de proteza, fara nicio problema. Implanturile dentare pastreaza integritatea structurii faciale si reduc inconvenientele asociate pierderii dintilor naturali.

Care sunt avantajele unui implant dentar?

Iti spuneam mai sus, ca implantul dentar inlocuieste cu succes dintele natural, indiferent ca aducem in discutie partea estetica sau partea functionala. Propun sa vedem in continuare, detailat, care sunt avantajele unui implant dentar.

  • Comoditate – spre deosebire de protezele detasabile, implantul dentar este fix, scutindu-te, astfel, de jenanta situatie in care trebuie sa scoti proteza sau sa o fixezi mai bine.
  • Durabilitate – implanturile dentare au termen de valabilitate care se intinde pe zeci de ani. Daca se respecta igiena corecta si corespunzatoare – igiena normala, de altfel, – implantul dentar poate sa dureze toata viata pacientului.
  • Siguranta – montarea unui implant dentar nu afecteaza in vreun fel sanatatea celorlalti dinti aflati in vecinatatea lui, pentru ca nu are nevoie de suport si sustinere, dar si pentru ca, fiind un implant individual, permite o mai buna igienizare.
  • Stima de sine – implantul dentar este identic cu dintele natural, ceea ce inseamna ca-ti permite sa zambesti liber si natural, fara sa te gandesti la aspectul inestetic al danturii tale.
  • Mai usor de mestecat – fiind concepute sa se imbine perfect cu osul, implanturile dentare functioneaza asemenea dintilor naturali, de aceea nu trebuie sa te temi sa mananci ceva mai tare, asa cum se intampla in cazul protezelor dentare care, uneori, fac imposibil acest lucru.
  • Discurs – implantul dentar iti permite sa vorbesti liber, fara sa ai stresul ca ti se poate deplasa proteza, sau fara sa te simti jenat ca nu reusesti sa articulezi corect cuvintele din cauza lui.

Care este rata de succes a unui implant dentar si care este perioada lui de valabilitate?

Asa cum povesteam si mai devreme, daca este asigurata o igiena dentara corecta, implantul dentar poate sa reziste o viata. Daca este sa vorbim despre rata de succes a acestei interventii, implanturile dentare sunt acceptate in proportie de 99%, sigur exista acel 1% determinat de locul in care este plasat implantul.

Care sunt pacientii potriviti pentru a avea un implant dentar?

Implantul dentar este perfect tolerat de majoritatea pacientilor din sfera stomatologica. Oricine poate suporta o extractie dentara de rutina sau o interventie chirurgicala orala, este un pacient care se califica pentru un implant dentar. Exista, bineinteles, cateva situatii speciale care necesita evaluare individuala, cum ar fi:

  • Pacientii care au probleme cu gingiile sau cei care nu au os suficient pentru a sustine implantul.
  • Fumatorii
  • Persoanele care sufera de diabet sau boli de inima.
  • Pacientii care au facut radioterapie in zona capului si a gatului.

Cat de dureroasa este interventia?

Interventia de implant dentar se face sub anestezie locala, iar pacientii care au trecut printr-o astfel de interventie spun ca este mai putin dureroasa decat o extractie dentara. Daca dupa ce trece anestezia, se instaleaza durerea, aceasta poate fi combatuta cu medicamentatie specifica, prescrisa de medicul implantolog.

Cum se realizeaza igiena orala corecta in cazul unui implant dentar?

Igiena orala respecta aceleasi reguli in cazul implantului dentar, ca si in cazul dintilor naturali. Periajul corect, apa de gura antibacteriana si controale dentare periodice.

Scurt istoric despre implantul dentar

Implanturile endoosoase se folosesc inca din timpul civilizatiei Maya, de mai bine de 1350 de ani. In 1931, arheologii au descoperit un fragment de mandibula datand din anul 600, care apartinea unei femei in varsta de 20 de ani, si continea trei piese de forma unor dinti, care pareau a fi trei incisivi inferiori. Timp de 40 de ani, arheologii au crezut ca aceste piese au fost inserate sub nas dupa moartea tinerei, ritual obisnuit la egipteni

In 1970, profesorul Amadeo Bobbio a studiat specimenul de mandibula, efectuand o serie de radiografii care au demonstrat compactarea osoasa din jurul „implanturilor“, fapt care demonstreaza ca implanturile au fost realizate in timpul vietii, conform webmed.com.[:]

Suna acum