Ortodonția este o ramură a stomatologiei specializată în metode de interceptare a anomaliilor dentare și corectarea danturii. Afecțiunile care influențează dezvoltarea unităților masticatorii pot fi de natură genetică, dar și dobândite pe parcursul vieții, mai ales în perioada de creștere a copiilor sugari. Obiceiurile nesănătoase precum suptul degetului sau al suzetei de exemplu, pot determina o creștere anormală a dinților din cauza presiunii exercitate asupra lor.
Problemele legate de poziția dinților, cu cât sunt depistate mai rapid, cu atât se rezolvă mai ușor și de aceea prima vizită la medicul ortodont a copilului trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 5-7 ani. Un control de specialitate efectuat la această vârstă poate scuti pacientul de mult efort în încercarea de a-și îndrepta dinții mai târziu și în funcție de gravitatea cazului, investigațiile trebuie repetate o dată la jumătate de an, în mod sistematic, până ce dinții ating vârsta maturității.
Cât de dese sunt anomaliile de creștere de la nivelul danturii?
Motivul pentru care ortodonția a devenit o știință atât de populară în rândul medicilor stomatologi, dar și căutată de pacienți, este acela că aproximativ 80-90% din întreaga populație de pe glob se confruntă cu anomalii dentare. Acestea sunt cauzate de evoluția rasei umane care în ultimele secole s-a remarcat prin micșorarea maxilarelor și dezvoltarea creierului.
Astfel, ca simplu om, sunt mai multe șanse să te naști sau să te dezvolți cu o dantură ce crește anormal, decât cu niște dinți drepți, aproape perfecți. De aceea nu trebuie să te îngrijorezi dacă tu sau copilul tău nu aveți zâmbetul mult visat deoarece un specialist în ortodonție vă poate ajuta să remediați problema indiferent de gravitatea situației.
Modificările de la nivelul danturii în general, nu se transformă în probleme grave dacă se țin sub control din timp, iar cu tratamentul potrivit se pot evita situațiile în care pacientul este nevoit să extragă dinți sănătoși pentru a obține un aspect plăcut al danturii, sau să înlocuiască dinții pierduți cu punți dentare sau implanturi foarte costisitoare.
Ce se întâmplă la prima vizită la ortodont?
Specialiștii în ortodonție sunt medici dentiști cu studii suplimentare ce durează 3 ani de la terminarea facultății. De aceea, prima vizită pentru verificarea modului de dezvoltare al dinților trebuie să aibă obligatoriu loc în cabinetul unui astfel de doctor. Doar un medic ortodont este calificat pentru tratarea anomaliilor dentare și o poate face cu ajutorul aparatelor dentare sau folosindu-se de alte dispozitive ortodontice.
Cabinetul unui medic ortodont nu diferă de cel al unui dentist obișnuit. Însă, spre deosebire de colegii să cu alte specializări, ortodontul se concentrează în mod special pe ocluzia pacientului și funcționalitatea dinților săi. Ca metode de analiză a danturii, medicul ortodont apelează la fotografii și radiografii care îl ajută să înțeleagă poziționarea dinților pacientului și modul lor de creștere.
În situații speciale, medicul ortodont poate lua și o amprentă a dinților cu ajutorul unui material asemănător plastilinei pe care îl aplică pe mandibulă și maxilar. Această procedură nu presupune nimic complicat și nu este o metodă invazivă.
După procedurile de rutină, medicul ortodont trece la examinarea în detaliu a fiecărui dinte rugând pacientul să deschidă larg gura sau să muște. De asemenea, are loc un interogatoriu în care medicul se interesează de problemele legate de mestecat și alte detalii care vor fi trecute în fișa medicală a pacientului.
Această primă consultație ajută medicul să observe dacă pacientul are nevoie de un aparat dentar pentru corectarea danturii, sau este cazul să se mai aștepte până la căderea tuturor dinților de lapte.
Există și situații în care chiar dacă pacientul și-a încheiat procesul de creștere, nu poate beneficia imediat de un aparat dentar deoarece înainte de montarea acestuia sunt necesare intervenții de natură chirurgicală sau ce țin de stomatologia generală precum: cariile, tratamentele de canal, extracțiile, afecțiunile gingivale și alte afecțiuni.
Pe de altă parte, dacă se consideră de la prima consultație că pacientul este apt pentru un tratament cu aparat dentar, medicul ortodont trece direct la prezentarea soluțiilor disponibile și la explicarea avantajelor și dezavantajelor fiecăreia dintre ele.
Când vine vorba de tratamente ortodontice, există o gamă largă de opțiuni și în 99% din cazuri există o soluție!