De ce dau greș implanturile dentare și ce greșeli trebuie să eviți pentru ca tratamentul să fie un real succes?

Implanturile dentare sunt o soluție excelentă pentru înlocuirea dinților pierduți. Fie că este vorba de un singur dinte sau mai mulți, implanturile dentare țin locul întregii structuri lipsă și asigură integritatea orală prin prevenția deprecierii structurii osoase și a pierderii unităților masticatorii sănătoase.

Implanturile dentare nu sunt o metodă de tratament dureroasă, dar prețul lor este destul de costisitor și de aceea, înainte de a porni într-o asemenea aventură, pacientul trebuie să se asigure cu nu comite niciuna din cele cinci greșeli de mai jos care conduc la rezultate mai puțin satisfăcătoare.

Ce greșeli poți să faci când vine vorba de un tratament cu implanturi dentare?

 

#1 Nu te documentezi suficient

Nu doar legat de implanturile dentare, ci în orice alt domeniu este necesar să te documentezi înainte de a te decide asupra unei investiții, dar și după efectuarea ei. Caută un cabinet cu experiență în astfel de proceduri medicale pentru a crește șansele de reușită și încearcă să înțelegi tot ce presupune intervenția în cauză ca să te pregătești corespunzător pentru ea, atât sufletește cât și trupește. De asemenea, după ce ai beneficiat de tratament asigură-te că îndeplinești toți pașii necesari întreținerii pentru a nu risca destabilizarea implantului dentar.

#2 Presupui, fără a face un consult medical, că implanturile dentare nu ți se potrivesc

Odată cu dezvoltarea internetului și înlesnirea accesului la informații, apar tot mai mulți experți în autodiagnostic, a căror încredere oarbă în mediul online le afectează starea de sănătate. Este adevărat că implanturile dentare nu se recomandă persoanelor care suferă de osteoporoză sau diabet din diferite motive care afectează eficiența tratamentului. Dar atât osteoporoza cât și diabetul sunt două afecțiuni care nu pot fi descoperite și diagnosticate decât de medici cu experiență în domeniu în urma unui consult medical și a unui set riguros de analize. Dacă ai o vârstă înaintată nu înseamnă automat că suferi de osteoporoză și nici dacă îți plac dulciurile nu ai neapărat diabet. De aceea, înainte de a-ți impune singur limite, programează mai întâi un consult stomatologic și medicul ortodont îți va recomanda analizele potrivite pentru a afla sigur dacă ești apt sau nu pentru un implant dentar.

#3 Optezi pentru implanturi dentare de slabă calitate

Nu-ți dorești ca după o extracție dentară și o inserție de implant să vizitezi cabinetul medical în mod regulat pentru a repeta procedurile din cauza implanturilor de slabă calitate. În primul rând, o astfel de rutină conduce la o pierdere enormă de timp și în al doilea rând, te costă mult mai mult decât un implant scump, dar de care te poți folosi toată viața.

#4 Nu aștepți suficient până te vindeci complet

Există cazuri în care pacienții cărora li se recomandă un implant dentar, au nevoie de adiție osoasă pentru asigurarea unei baze sigure a acestuia. Adiția osoasă se efectuează într-o sesiune separată de tratament și cu toate că nu durează mult ca procedură, necesită un timp de vindecare pentru ca osul artificial să fuzioneze cu cel real. De aceea, dacă implantul se inserează pe un os încă nevindecat, stabilitatea acestuia are de suferit și există mari șanse ca el să se desprindă în timp și să cadă.

#5 Cazi în plasa ofertelor prea bune ca să fie adevărate

Nu există implant dentar ieftin și bun. Așa cum am precizat și în introducerea acestui articol, implanturile dentare sunt o metodă de tratament costisitoare. Este adevărat că ele își amortizează investiția în timp datorită faptului că nu necesită produse de îngrijire speciale ca în cazul protezelor dentare. Dar cel puțin inițial, implanturile dentare sunt destul de scumpe nu ca operație propriu-zisă, ci din cauza materialelor. Implanturile dentare rezistente sunt alcătuite dintr-o parte metalică, de obicei titan, care se inserează în os și ține locul rădăcinii dintelui natural și o parte ceramică, numită coroniță care se fixează cu adezivi speciali și arată ca un dinte natural. Pentru a fi 100% sigure și a oferi rezistență, aceste materiale sunt unele rare, speciale și scumpe. De aceea, data viitoare când te atrage o ofertă de preț pentru un implant, pornind de la premisa că prețul lucrării medicului dentist nu diferă foarte mult de la un cabinet stomatologic la altul, este simplu să-ți dai seama de unde provine economia.

Suna acum