La orice vârstă și indiferent de starea de sănătate, nu ești niciodată complet ferit de riscul pierderii unuia sau mai multor dinți. Dinții pot cădea în urma unui accident sau pot fi îndepărtați pe cale chirurgicală pentru tratarea unei afecțiuni de la nivelul cavității bucale. Chiar și o simplă carie netratată la timp se poate transforma la un moment dat în motivul pierderii unui dinte. Dar cu toate că dinții naturali sunt cei mai valoroși, este bine să cunoști faptul că și pierderea unuia dintre ei nu este chiar o catastrofă, ci doar o situație cu care se confruntă o mulțime de persoane la nivel global, ce poate fi rezolvată în cabinetul stomatologic prin diferite metode. Iată care sunt acestea:
Ce soluții de înlocuire a dinților pierduți oferă medicina modernă?
#1 Protezele mobile
Protezele mobile sunt o metodă de înlocuire a dinților lipsă folosită în general de persoanele care și-au pierdut majoritatea dinților și nu sunt dispuse să investească în tratamente costisitoare. Pe termen scurt, ele îmbunătățesc radical aspectul fizic al pacientului, dar folosite pentru o perioadă lungă de timp determină apariția resorbțiilor osoase.
Fixate direct pe gingie, protezele mobile apasă pe țesutul osos ori de câte ori sunt folosite în timpul mestecării, iar presiunea exercitată face ca în timp oasele să se topească pur și simplu. Astfel, cu toate că nu costă mult inițial, deoarece au nevoie permanentă de umplere pentru a se asigura o bază cât mai stabilă, protezele mobile ajung să coste o mică avere.
Încă un dezavantaj major al protezelor mobile este acela că pe suprafața lor se pot dezvolta bacterii care se transformă într-un focar de infecție la nivelul cavității bucale. De aceea, pentru prevenirea unor astfel de situații, ele trebuie îndepărtate zilnic și curățate cu soluții speciale.
Cu excepția pacienților cu o vârstă foarte înaintată, care din motive de sănătate nu pot fi supuși altor proceduri medicale de înlocuire a dinților lipsă, protezele dentare nu sunt recomandate celor care urmăresc o metodă de tratament trainică și eficientă.
#2 Punțile dentare
Așa cum le spune și numele, punțile dentare sunt un fel de poduri care fac legătura între doi dinți între care există un spațiu liber. Ele se fabrică în ziua de astăzi dintr-o singură bucată, dar prezintă două elemente distincte numite elemente de agregare și corp de punte.
Corpul de punte este constituit dintr-unul sau mai mulți dinți falși în funcție de numărul de dinți naturali ce trebuie înlocuiți, iar elementele de agregare sunt niște coronițe care se fixează pe dinții sănătoși, care se învecinează cu spațiile goale.
Din punct de vedere estetic și funcțional, punțile dentare reprezintă o soluție viabilă de înlocuire a dinților lipsă, dar nu neapărat cea mai bună. Pentru fixarea punților este necesară sacrificarea a doi dinți complet sănătoși deoarece aceștia trebuie șlefuiți considerabil pentru a se transforma într-o bază potrivită pentru elementele de agregare.
Mai mult, depinzând total de dinții pe care se montează, punțile dentare nu sunt complet ferite de riscul de infecție deoarece structurile de sub elementele de agregare sunt încă vii și vulnerabile dacă procedura nu a fost efectuată corespunzător.
#3 Implanturile dentare
Dintre toate cele trei metode de tratament prezentate în acest articol, implanturile dentare sunt cele mai costisitoare, dar și cele mai eficiente și durabile soluții de înlocuire a dinților, dar și cele mai plăcute din punct de vedere estetic.
Un implant dentar este făcut în așa fel încât să imite dinții naturali atât din punct de vedere funcțional cât și ca aspect și este format dintr-o rădăcină de titan și o coroniță metalică. Elementul din metal, este din punct de vedere medical implantul propriu-zis și totodată structura prin care se deosebește această metodă de tratament de celelalte două soluții prezentate mai sus.
În comparație cu protezele mobile și punțile fixe care depind de structurile rămase în interiorul cavității bucale pentru a putea fi montate, implantul dentar se inserează direct în os și astfel se comportă identic cu un dinte sănătos.
Chiar și în ceea ce privește modul de îngrijire, implanturile dentare nu diferă cu nimic de dinții naturali. Ele se curăță ca orice alți dinți cu pastă, periuță și ață dentară și îngrijite corespunzător pot servi pacientului tratat pe tot parcursul vieții, fiind astfel o investiție foarte profitabilă.