Înlocuirea unui dinte lipsă cu un implant dentar este una din cele mai simple și mai eficiente metode de obținere a unui zâmbet frumos și sănătos. Implanturile dentare sunt rezistente în timp și fixează noul dinte artificial la fel ca o rădăcină naturală.
Un implant dentar este format din două părți distincte. Pe de-o parte avem un șurub din titan care se introduce direct în os, după dezvelirea acestuia printr-o incizie la nivelul gingiei și pe de altă parte o coroniță din ceramică, care se confecționează dintr-un material de aceeași culoare ca și dinții obișnuiți.
Ce simți după inserarea unui implant dentar?
Dacă ai nevoie de un implant dentar, cel mai probabil ai suferit și o operație de extracție a unuia sau mai mulți dinți, iar înainte de aceasta, cu siguranță ai descoperit pe cont propriu ce presupune durerea la nivelul cavității bucale. Dar avem și vești bune! Dacă următorul pas este inserarea implantului dentar, înseamnă că poți sta complet liniștit deoarece tot ce-a fost greu a trecut.
Procedura de inserare a implantului dentar presupune descoperirea osului printr-o mică incizie la nivelul gingiei și înșurubarea bontului în țesutul osos, operații care se desfășoară sub anestezie la nivel local, motiv pentru care pacientul nu simte absolut niciun disconfort. După finalizarea procedurii, medicul stomatolog prescrie pacientului antibiotice care să-l protejeze de riscul unei infecții și medicamente cu efect antiinflamator.
Administrarea de antibiotice este un factor cheie pentru succesul implanturilor dentare deoarece riscul de infecție crește foarte mult în urma unei astfel de proceduri. De asemenea, după operație, se poate instala o durere ușoară care deși nu se compară cu durerea simțită la momentul extracției, poate fi evitată cu ajutorul medicamentelor potrivite, recomandate de medicul dentist.
Cât ține durerea după inserția unui implant dentar?
95% din operațiile cu implanturi dentare nu sunt dureroase, dar dacă totuși faci parte din grupul restrâns al celor care resimt manifestări neplăcute în urma unui implant, ar fi bine să te adresezi cât mai repede medicului dentist. În general, chiar și pentru cele mai sensibile persoane, inflamația și durerea pot fi evitate prin aplicarea unor comprese reci și evitarea eforturilor deosebite.
Cum percepi noul implant după operație?
Dacă timpul scurs între extracția dintelui bolnav și implantul propriu-zis este foarte mare, atunci cu siguranță vei observa o schimbare după operație. Obișnuindu-te cu un loc lipsă, se poate ca implantul să ți se pară ca un corp nou, străin. Dar te acomodezi cu el după doar câteva zile și în scurt timp de la operație aproape că nici nu mai poți nici să-ți imaginezi cum a fost viața fără el.
Apoi, lucrurile devin din ce în ce mai bune, mai ales după ce medicul dentist fixează deasupra bontului și coronița. Aceasta ține locul dintelui natural și se simte la fel de confortabil ca oricare alt dinte din interiorul cavității bucale. În plus, te ajută să articulezi cuvintele mai clar și să te hrănești mai bine.
Avantajele unui implant dentar în comparație cu alte metode de tratament
Spre deosebire de alte metode de înlocuire a dinților lipsă, implanturile dentare arată mult mai natural. Dacă au fost realizate de un medic dentist cu experiență, este greu să faci diferența dintre dinții naturali și implanturi. În plus, în ceea ce privește îngrijirea, acești dinți artificiali, compuși din titan și ceramică, sunt la fel de ușor de întreținut ca niște dinți normali. Tot ce trebuie să faci pentru ca un implant dentar să te țină toată viața, este să-l cureți cu pastă de dinți, ață și apă de gură și să mergi din când în când la control.
La un moment dat, implanturile dentare fuzionează cu osul în care sunt inserate și ajung să se comporte exact ca rădăcina unui dinte normal. Acest lucru se întâmplă la aproximativ 3 luni sau un an de la tratament, în funcție de capacitatea de vindecare a pacientului, dar se întâmplă sigur, dacă excludem riscul unei infecții, deoarece titanul este un material excelent pentru astfel de proceduri.
În concluzie, implanturile sunt o metodă practică, dar și foarte plăcută din punct de vedere estetic, a dinților pierduți. În primul rând, optând pentru o astfel de metodă, pacientul nu simte durere și de asemenea, noul său dinte, chiar dacă artificial, se va comporta exact ca unul natural.